Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu uprzejmie informuje, iż przepisy art.61- 67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 czerwca 2010r. (Dz. U. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.), dot. rejestracji
i zatwierdzania zakładów produkcji i obrotu żywności należy interpretować
w następujący sposób.
1. Organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydaje decyzję zatwierdzającą zakład na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym, w przypadku nowo otwieranego zakładu lub rozszerzenia działalności ponad tą, która została określona w decyzji wydanej przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy rozpoczynaniu działalności zakładu.
2. Organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydaje zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów, zgodnie ze wzorem określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzenia zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywności podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730), w przypadku zmiany tylko danych dotyczących zakładu np. zmiany właściciela, ale gdy nie ulega zmianie zakres dotychczasowej działalności, oraz wyposażenie obiektu. Zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów wydaje się na wniosek podmiotu o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS. W tej sytuacji Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu po złożeniu ww. wniosku o dokonanie zmian wydaje ww. zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładu, a wydana uprzednio decyzja o zatwierdzeniu jest nadal obowiązująca (tzn. w takim przypadku nie wydaje ponownej decyzji o zatwierdzeniu zakładu.