[X]

Nasz serwis korzysta z "ciasteczek". Więcej informacji znajdziesz klikając na ten link.

Aktualnie: 18 kwietnia 2024 19:44 | Imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Go¶cisława
RSS

 
 
BURMISTRZ MIASTA I GMINY
Dariusz Wołczyński


Kwiecień 2024
Pn Wt Sr Cz Pi So Nd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Konferencja tematyczna dla producentów papryki


Dnia 17 lutego br. w sali konferencyjnej Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie odbyła się Konferencja tematyczna dla producentów papryki.

 

 

 

Tematem spotkania były między innymi:
1. Wybarwianie, nawożenie i ochrona papryki poprzez zastosowanie skutecznych, naturalnych i dozwolonych preparatów.
2. Certyfikat Global G.A.P. korzyści i zalety oraz proces jego uzyskania.
3. Obowiązek rejestracji upraw pierwotnych.
4. Regeneracja gleby przy uprawach monotematycznych.

W debacie udział wzięli:

Pan Jacek Waldemar Łuczak- Przedstawiciel Firmy Amagro
Pan Rafał Grącki- Audytor z Firmy SGS Polska
Pani lek. med. Lucyna Wiśniewska- Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu
Pani Renata Król z Firmy BIOALT Sp. z o.o.

        Pan Jacek Waldemar Łuczak wypowiedział się na temat stosowania naturalnych preparatów które poprawiają wybarwienie, jędrność, walory smakowe oraz pozwalają otrzymać plon wyższej jakości, a ponadto wydłużają okres przechowywania papryki. Preparaty są bezpieczne, naturalne, bezkarencyjne  i łatwe w stosowaniu.

     Pan Rafał Grącki mówił m.in. o korzyściach z certyfikacji, takich jak: możliwość wejścia na rynki międzynarodowe, gwarancji zdrowych, bezpiecznych dla konsumenta produktów, obniżeniu kosztów produkcji tj. zwiększenie wydajności zużycia surowców naturalnych, zmniejszenie zużycia stosowanych środków ochrony roślin.

     Certyfikat to przede wszystkim narzędzie marketingowe, licencja na sprzedaż w sieciach handlowych, a także na eksport. Gwarantuje uzyskanie dowodu na zgodność procesu produkcji z międzynarodowymi, jednolitymi standardami, co ułatwia konkurowanie na rynku.

     Pani lek. med. Lucyna Wiśniewska wyjaśniła na czym polega obowiązek rejestracji upraw pierwotnych. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji i zatwierdzania podmiotów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego.

Podczas konferencji omówione zostało wiele innych zagadnień związanych z produkcją papryki.

Konferencja zgromadziła liczne grono słuchaczy.



 


  

Podoba Ci się ten artykuł? Przekaż go innym:



KOMUNIKATOR GMINY PRZYTYK




Papryka Przytycka
ARR

MODR

Powiat Radomski





Razem dla Radomki

W Dolinie Radomki
 


KRUS
ZUS
CEIDG

Hospicjum Radom